Big Band Dvorský - Příspěvky - TO BYL ČESKÝ MUZIKANT
Jdi na obsah Jdi na menu
 


TO BYL ČESKÝ MUZIKANT

Vydáno dne 13. 7. 2008
 
   V sobotu 12. července 2008 se prostorách Hankova domu ve Dvoře Králové nad Labem konal vzpomínkový večer u příležitosti 50. výročí vzniku Dechové hudby mladých a 25. výročí úmrtí kapelníka Jindřicha Vávry pod názvem TO BYL ČESKÝ MUTIKANT, spojený se setkáním bývalých muzikantů, zpěváků a příznivců této Vávrovy dechovky mladých.
 
Obrazek
 
   Před samotným zahájením byla položena kytice na hrob Jindřicha Vávry na místním hřbitově. Po úvodním slovu Jana Schwarze nastoupili jednotliví muzikanti a zahájili večer pochodem Kolíne, Kolíne. Tento narychlo stvořený dechový orchestr byl celý složen kromě dvou členů z muzikantů, kteří ve Vávrově dechovce mladých kdysi začínali hrát. Složení bylo pestré a tak si spolu zahráli i ti co se spolu nikdy v bývalé dechovce nesetkali. O kvalitu produkce se postaral Jan Hroch, který s tímto orchestrem všechny skladby secvičil. Repertoár byl vytvořen z nejznámějších skladeb, které Vávrovci hráli. Mezi jednotlivými bloky skladeb se promítaly historické filmy a k rozhovorům Jan Schwarz pozval zpěvačky Janu Skalickou (Kábrtovou) a Jarmilu Luňáčkovou (Kábrtovou), dceru a syna Jindřicha Vávry paní Exnarovou a pana Vávru a překladatele při zájezdech dechovky do bývalé NDR Alfréda Vávru. Na konci tohoto večera byl in memoriam Jindřich Vávra oceněm od představitelů města za zásluhy které pro přínos dechové hudby vykonal. Závěrem se orchestr s diváky rozloučil známou polkou Škoda lásky a přídavkem Šly panenky.
Ač hodně bývalých členů nepřišlo, tak se setkání vydařilo a bylo patřičně zakončeno v místní restauraci. Připoměli jsme si společně prožité zážitky, prohlédli staré fotografie a probrali vše možné po těch dlouhých letech co jsme se někteří neviděli. Padl zde i návrh na uspořádání dalšího setkání, které by se mohlo uskutečnit již za dva roky. Bude totiž 100. výročí narození Jindřicha Vávry, což je dost pádný důvod.
V komentáři dole můžete připojit své názory k tomuto návrhu.
 
Fotografie z tohoto vzpomínkového večera najdete po kliknutí na ikonku   Obrazek
Odkaz na příspěvek v Krkonošském deníku (fotografie, video - autor Bedřich Machek).
Celý tento vzpomínkový večer byl zaznamenán a ze záznamu vytvořeno DVD pod názvem            " TO BYL ČESKÝ MUZIKANT pořad věnovaný Jindřichu Vávrovi a jeho dechové hudbě mladých ”.
 
Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář